Sorgplan

Dette er Havndal Skole og Børnebys krise og sorgplan i tilfælde af sygdom, dødsfald eller andre krisesituationer.

Denne plan er tænkt som en hjælp/guide til alle personaler i forbindelse med krisesituationer og til at være en støtte for personalet i, hvilke handlemuligheder, der findes i forbindelse med håndtering af følelsesmæssige svære situationer.

Samtidig skal planen give forældre følelsen af, at vi i Havndal Skole og Børneby er med til at støtte dem i processen. Der er forskel i håndteringen af kriser/sorg alt efter elevens/barnets alder, og der vil altid være tale om en individuel vurdering, hvor vi bruger vores sunde fornuft.

Alvorlig sygdom hos et barn

Klasselæreren/kontaktpædagogen tager kontakt til forældrene med henblik på at indhente oplysninger om sygdommen. Forældrene vurderer selv, hvad de har behov for at dele med institutionen. Formålet med kontakten er at kunne fortælle de øvrige elever/børn, hvad der sker omkring det pågældende elev/barn, så rygtedannelser kan undgås.

Klasselærer/kontaktpædagog informerer efterfølgende ledelsen og personalet om dialogen med forældrene og tager, i samarbejde med forældrene, stilling til, hvem der mere skal informeres og hvordan. Her aftales det også, hvilket behov eleven/barnet evt. har for kontakt/besøg af kammerater.

Klasselærer/kontaktpædagog fortæller kort og præcist klassen/stuen om elevens/barnets sygdom – forældrene kan deltage i denne information, hvis de har overskud il dette. Ved langvarig sygdom er klasselæreren/pædagogen det faste bindeled mellem skole og hjem.

Alvorlig sygdom hos et barns forældre/søskende

Klasselæreren/pædagogen kontakter forældrene og informerer efterfølgende ledelsen. Klasselæreren/pædagogen tager sammen med forældrene stilling til, hvem der yderligere skal informeres.

Klasselæreren/pædagogen fortæller kort og præcist klassen/stuen om forælderens sygdom, og hvis forældrene og eleven/barn har overskud til det, deltager de i denne information i klassen/stuen.

Selvom det er forskelligt, hvordan man reagerer på alvorlig sygdom, så er det ofte de samme tanker, følelser og reaktioner, der er i spil. Det at have en alvorligt syg forælder vil være en ”form for stress” og belaster hele familien.

Når klassen eller stuen mister en elev

Når en elev/et barn dør, informeres ledelsen og klasselæreren som det første – og det er den personale, der først får kendskab til dødsfaldet, der videregiver informationen til dem.


Klasselærer/pædagog/ledelsen kontakter familien:

For at få oplysninger om faktuelle forhold (undgå rygtedannelse)

Afklaring med familien om, hvad der oplyses/ikke oplyses

Tilbyde hjælp og assistance fra skolens/institutionens side

Informere familien om, hvad der vil ske i skolen/institutionen den efterfølgende første dag

Ledelsen informerer den øvrige samlede personalegruppe samt kontakter PPR for hjælp.


Ritualer træder i kraft:

  • Der flages på halv
  • Elever/børn og personale samles til en kort mindehøjtidelighed (ledelsen aftaler i samarbejde med klasselærer/pædagog og forældre om tidspunkt for dette og melder ud til alle personaler.


I elevens klasse:

Klasselærer/pædagog + en personale mere er i klassen/til stede, når elever/børn ankommer. Elevens/barnets plads kan være markeret på speciel vis – f.eks. med lys, billede eller lign. Man taler med eleverne/børnene om, hvad der er sket. Det er vigtigt, at eleverne/børnene får lov at fortælle om deres oplevelser med den afdøde. Man kan evt. arbejde med tegninger, breve digte eller små historier, se billeder af den afdøde.

Vær her opmærksom på, at børn i den aldersgruppe går ind og ud af sorgprocessen, så giv plads til
en varieret skoledag i flere dage.

Klassens/stuens forældre underrettes via aula om dødsfaldet af klasselærer/pædagog/ledelsen og om detaljerne i forbindelse med begravelse/bisættelse

Begravelsen:

Afklaring af, hvorvidt forældrene ønsker lærernes/pædagogernes og elevernes/børnenes deltagelse. Hvis forældre ønsker deltagelse deltager i hvert fald klasselærer/pædagog og mindst en lærer mere i denne.

Hvis dødsfald sker i en ferie:

Det personale, der får kendskab til dødsfaldet kontakter straks ledelsen/klasselærer/pædagog eller anden medarbejder, der har tæt kontakt til afdøde i hverdagen. Derefter aftales det, hvem der kontakter hjemmet, blomster og deltagelse i begravelse, skriftlig information til klassens/stuens øvrige forældre, besked til øvrige medarbejdere.

Mindestund for den afdøde afholdes på den første skoledag efter ferien og aftales mellem klasselærer/pædagog og ledelsen.

Når en elev mister mor, far eller søskende

Klasselærer/ledelsen kontakter hjemmet:

Afklaring med familien om, hvordan de ønsker forløbet og om de ønsker at være en del af forløbet
i institutionen. Evt. et hjemmebesøg af klasselærer/pædagog, hvor der tales med familien og evt.
eleven/barnet.

Hvad må oplyses og hvad kan institutionen være behjælpelige med. Klassens øvrige elever forberedes på gode måder at spørge ind til eleven på, når vedkommende kommer retur i skole/børnehave.

OBS på fakta om, hvad der er sket (undgå rygter)

Klasselærer/pædagog/ledelsen informerer øvrige personaler og klassens øvrige forældre:

Afklaring med familien om, hvordan de ønsker forløbet og om de ønsker at være en del af det. Evt.
ved hjemmebesøg, hvor der tales med familien og evt. eleven. Hvad må oplyses og hvad kan
institutionen være behjælpelige med

Elevens klassekammerater skal forberedes på gode måder at spørge ind til eleven på, når vedkommende kommer retur til skolen.

Igen OBS på fakta om, hvad der er sket (undgå rygter).

Fortælle om, hvad der vil ske på skolen/i børnehaven på førstedagen efter dødsfaldet.

Klasselærer/pædagog/ledelsen informerer øvrige personaler, PPR og øvrige elever:

Klasselærer/pædagog og en anden personale er i klassen, når eleverne møder ind. Man taler grundigt med eleverne om, hvad der er sket (undgå rygter) og her er det vigtigt, at give eleverne tid til at tale om deres egne følelser. Eleverne skal forstå, at deres kammerat har brug for at tale og lege med dem. Klassen planlægger sammen med klassen modtagelsen af eleven.

Klassens øvrige forældre orienteres hurtigst muligt.

Oplysninger om begravelsen:

Hvis hjemmet ønsker institutionens deltagelse deltager som minimum klasselærer + en anden primær personale.

Tiden efter dødsfaldet:

Der indhentes information ved PPR (fremskudt socialrådgiver) om mulige støtteforanstaltninger.

Hvis dødsfald sker i en ferie:

Det personale, der får kendskab til dødsfaldet kontakter straks ledelsen/klasselærer eller anden
medarbejder, der har tæt kontakt til afdøde i hverdagen. Derefter aftales det, hvem der kontakter
hjemmet, blomster og deltagelse i begravelse, skriftlig information til klassens øvrige forældre,
besked til øvrige medarbejdere.

Alvorlig sygdom/dødsfald - et personale

Den første, der får kendskab til dødsfaldet/alvorlig sygdom, kontakter ledelsen, hvis det ikke er
ledelsen, der får informationen.

Ved alvorlig sygdom:

Ledelsen henter accept fra den syge til at informere øvrige personaler, elever/børn og forældre for
at undgå rygtedannelse. Der afsættes tid til at tale med eleverne om medarbejderens sygdom/tilstand.

Der afsendes en hilsen fra Børnebyens personale til den sygdomsramte. Ledelsen har jævnligt kontakt med den sygdomsramte og informerer videre ifølge havtale med vedkommende.

Når skolen mister et personale:

Ledelsen kontakter den nærmeste familie og indhenter konkrete fakta om, hvad der er sket, hvordan familien ønsker forløbet, kan institutionen være behjælpelig og informerer om, hvad der vil ske i skolen/institutionen den efterfølgende første dag.

Ledelsen informerer efterfølgende det samlede personale og der tages hånd om den afdødes klasse(r)/stue både informationsmæssigt og terapeutisk – ledelsen kontakter PPR for hjælp hertil. Der flages på halv og personale og elever/børn samles til en mindehøjtidelighed.

Det er vigtigt, at der afsættes tid i elev-/børnegruppen og personalegruppen til at tale om oplevelser med den afdøde. Berørte forældre informeres om dødsfaldet via AULA – ligesom der også fortælles om håndteringen i institutionen. Alle informeres om begravelsen med en afklaring af, hvorvidt familien ønsker personalets, elevernes/børnenes deltagelse. Så mange personaler som muligt deltager i begravelsen. 

Hvis dødsfaldet sker i ferien:

Den første, der får kendskab til dødsfaldet, kontakter ledelsen, hvis det ikke er ledelsen, der får informationen og der aftales: hvem der kontakter familien, begravelse og blomster, information ud til øvrige personaler. Mindestund arrangeres en af de første dage efter ferien.